My passionate pen

Alles in mijn werk wat mooi, grappig, ontroerend, gek, opmerkelijk en/of inspirerend is, deel ik in dit blog. 

In de lucht

Ik ben niet blauw

Mijn nieuwe website is 'in de lucht'. Dat dit wat langer duurde dan ik aanvankelijk dacht, heeft alles te maken met persoonlijkheidstypologie. Ik ben namelijk niet zo’n blauw type. Huh? Dat zal ik even uitleggen.

Persoonlijke effectiviteit

In 1921 introduceerde psycholoog Carl Gustav Jung een model met psychologische typen. Nu niet gelijk afhaken, dit wordt best interessant, believe me! Die Carl Gustav borduurde eigenlijk voort op de bevindingen van filosoof en arts Hippocrates uit de Griekse Oudheid, die vaststelde dat veel mensen vergelijkbare karaktereigenschappen met elkaar gemeen hadden. De huidige, doorontwikkelde, versie van het Jung model, verdeelt de mensheid in vier kleuren, of combinaties daarvan. Rood, geel, blauw en groen. Die kleuren geven inzicht in iemands persoonlijke effectiviteit. En dat is handig, met name voor bedrijven die het kunnen gebruiken om effectiever te communiceren met hun personeel. Of beter gezegd met de specifieke typen en hun voorkeuren in denken, handelen en communiceren. Ik wilde ook wel eens kleur bekennen.

Go nuts

Zo gezegd zo gedaan. Na het invullen van (eindeloze) vragenlijsten kwamen mijn kleuren eruit 'rollen': geel en rood (met hazelnoot! als je die oude commercial nog voor de geest kunt halen...).Volgens het model betekent het dat mijn voorkeur niet zozeer ligt bij introversie, gereserveerdheid en bedachtzaamheid maar eerder bij extraversie, rechtdoorzee en actiegericht zijn. En het betekent -kort door de bocht- dat ik liever creatief en dynamisch bezig ben dan analytisch en voorzichtig. Qua type, lees ik in het 'wiel', ben ik een directieve en inspirerende motivator.

Liefde voor het onverwachte

Nadat ik dat had laten bezinken, snapte ik dat de totstandkoming van mijn website een goed voorbeeld is van mijn kleurenuitkomst. Hoewel ik een webbouwer in de arm heb genomen, moest ik ook zelf aan de slag. Want ik wil zelf nieuwe publicaties op mijn site kunnen zetten. Maar het zwoegen achter mijn computertje op codes, schema’s en printscreenshots (werk dat past bij mensen met voorkeurskleur blauw) viel me zwaar. Wat ik eigenlijk al wist, is met het kleurenmodel nogmaals bevestigd. Laat mij mensen interviewen, laat mij ideeën bedenken voor reportages, laat mij nieuws vergaren, laat mij een creatief journalistiek project opzetten, laat mij op het onverwachte en ongewone afgaan…Zadel mij niet op met routinematige klussen, maar biedt me uitdaging. Ja, dan ben ik met hart en ziel bezig.

Maar het is dan toch gelukt, die vernieuwde website. Leuk dat je een kijkje komt nemen! Heb je vragen, opmerkingen of tips, neem dan gerust contact met me op. Dank je wel!

P.s. meer weten over dit kleurenmodel? www.insightsbenelux.com/

 

 

maandag, 26 januari 2015 13:22