Jongenszaken

Alle zaken voor en over kleine jongens.

Druppende Tarzan

Krokusvakantie. Om te voorkomen dat mijn klierende koters elkaar al op de eerste vakantiedag het leven zuur gingen maken, had ik een programma. Ja dat klinkt best eng, I know. Maar uit ervaring weet ik dat het helpt de dag zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Op mijn agenda stond als openingspunt (na het aankleedgedoe en ontbijtgeneuzel): naar een speelbos.

 

Zo gezegd zo gedaan. Om 10:00uur stond ik met de in regenlaarzen en dikke jassen gehulde boys bij een tokkelbaan en ander survivalachtig uitziend speelmateriaal. Helaas had het die nacht gruwelijk geregend en was alles zeiknat, zompig en modderig. Maar hé, de zon scheen nu en de jongens waren uitgelaten. Al snel had mijn oudste iets op het oog. Een grote kuil waar je met een touw overheen kon zwieren, als een soort Tarzan, om je vervolgens, als je de overkant bereikte, in klimnetten te gooien om zo verder over het parcours te gaan. Die zanderige kuil (met doorsnede van 3 meter) was nu echter tot de nok gevuld met regenwater. Ik zag de bui al hangen en zei: "Ik zou dat niet doen Jip, als je erin valt is dat heel nat en koud." Maar zoonlief brulde: "Ik kan alles, kijk maar!" En hij zwierde zich over het water heen. 

Natte Shabbies

Ik wachtte op de plons, maar warempel, de kleine Tarzan flikte het. Als een volleerde orang oetan hing hij aan de liaan, zwaaide zich over het water heen, greep het net aan de overkant vast en klom verder. Gelukkig snapte zijn kleine broer wel dat dit voor hem een brug te ver was. We liepen (sopten) verder. Mams was natuurlijk vergeten HAAR laarzen aan te doen. Dat gebeurt me wel vaker. Dan heb ik mijn kinderen ingepakt tegen kou en nattigheid en sta zelf zonder handschoenen of capuchon te verkleumen en verregenen bij een of andere schommel. Zo ook deze zonnige ochtend hinkstapsprong ik met m'n Shabbies aan mijn voeten over het moerassige grasland.

Bij de wigwam

"Mama ik heb gepoept," zei mijn jongste even later. "Hè hoe kan dat nou, je had net thuis ook al een grote poepluier?" "Ik ga hier liggen mama," zei de kleine man en hij wilde voor een wigwam van sprokkelhout op het natte gras gaan liggen zodat ik hem kon verschonen. Maar tja, luiers had ik niet meegenomen (overkomt de beste wel eens) en daar gaan liggen was sowieso geen goed idee. We moesten maar weer eens terug gaan lopen richting auto. Punt 2 op het programma, een uurtje spelen bij ons buurmeisje, kwam namelijk ook al in zicht.

Plakkerige poep

Waggelend met dikke poepluier ploeterde mijn jongste een helling op om vervolgens met zijn broer van een lange glijbaan te glijden. Ik wist dat de poep nu helemaal aan zijn billen plakte en hoopte maar dat het in de luier bleef hangen. Oudste zoon stond inmiddels weer voor de Tarzankuil. Hij zwierde al weer voordat ik hem tegen kon houden. Het ging gelukkig wederom goed. "Nog een keer," riep hij enthousiast.

Kopje onder

"Dat is niet verstandig! Tel je zegeningen, twee maal droog aan de overkant gekomen. Stop nu," zei ik. Uiteraard luisterde mijn eigenwijze kind niet. Ik liep tegen beter weten in door, hoorde nu wel een plons, gevolgd door een schreeuw en al snel een klaaglijk gehuil. Mijn tarzanzoon had de overkant niet bereikt maar was face down in het water terechtgekomen. Van top tot teen nat. Druipend van de modder stond hij voor me. Arme ziel! En verdorie, luister dan ook naar me!

Met een druppende huilende kleuter en een van poep tussen de benen waggelende peuter keerde ik huiswaarts. Ik vraag me af of ik met twee dochters dezelfde ochtend had beleefd. Om 11:15 uur zaten mijn zonen in bad en draaide mijn eerste was alweer in de machine. Zucht. Op naar punt 2 maar.

 

Tips voor krokusvakantiejongensdingen:

-bezoek veel speeltuinen en speelbossen. Neem voldoende luiers, proviand en droge kleding mee

-vouw ontelbaar veel (stunt- en straaljager) vliegtuigjes met behulp van instructiefilmpjes op youtube

-bak iets met ze (pannenkoeken, taart, cupcakes, appelflappen) en deel uit in de buurt (goodwill kweken voor de ballen die je zoons door ramen van buren trappen en andere narigheid)

-struinen en strandjutten op het strand

-ga (indoor) skiën

donderdag 26 februari 2015 13:46