Jongenszaken

Alle zaken voor en over kleine jongens.

Kleptomanische kleuter

Help, mijn kind heeft kleptomanische trekjes! Het begon een paar maanden geleden toen ik een -voor mij onbekend- duplopoppetje in zijn broekzak vond.

 

“Hoe kom je hieraan?”

“Gewoon.”

“Hoezo gewoon?”

“Op school gevonden.”

“Gevonden? Juist ja.”

 

Wilde dieren

Ik vergat het voorval tot ik een paar dagen later in zijn rugzakje op een tijger en een neushoorn stuitte. Van plastic weliswaar. Maar toch, wel van een ander kaliber dan het pietpeuterige duplo geval. Hoe dit zo? Vroeg ik mijn zoon. Zomaar in je tas geklommen? Nou nee, die had hij even meegenomen uit de klas. Ik legde hem uit dat je zoiets niet mag doen. Dat heet stelen, vertelde ik hem. “Ja, maar die beesten zijn zo mooi, en Teun zei dat ik ze in mijn rugzak moest stoppen,” verdedigde het boefje zich. “Dus als Teun in de sloot springt, doe jij dat ook?” “Huh? Ja, hihi!”

 

Gewoon geleend

De volgende dag moest mijn zoontje van mij die beesten gaan teruggeven aan de juf. Ik verwachtte dat juf wel vreemd op zou kijken en hem ook iets van een educatief verantwoord standje zou geven. In de lijn van mijn verhaal naar mijn zoon toe dus. Maar nee hoor. Juf vond het allemaal prima. Ze prees hem zelfs dat hij de dieren weer terugbracht. “Ach maakt niet uit hoor, hij heeft ze even geleend denk ik.” Eh….beste juf, ik wilde hier eigenlijk een leermomentje van maken, hem bijbrengen dat je niet zomaar, zonder te vragen, iets kunt ontvreemden! Sta je dan als ijverige moeder.

 

Spaghettiwestern

Het ging wel een tijdje goed met de steelzucht. Tot vorige week. Onze kleine Eli Wallach toverde thuis enkele kleurrijke knikkers uit zijn zak die wij nog nooit hadden gezien. “Je weet toch dat je die niet zomaar mee kunt nemen?”

Onschuldig: “Ze zien er zoooo mooi uit mam.”

“Je gaat ze morgen weer teruggeven aan juf.”

(Zucht) “Oké mam.”

 

Koekjesdief

Ik hoopte dat ik nu duidelijk had gemaakt dat stelen (of lenen!) niet mocht. Dat je dat als fatsoenlijk burger niet doet. Maar de praktijk bleek toch weerbarstiger. Afgelopen weekend gingen we met onze mannen naar het theater. Hun held Brandweerman Sam kwam daar. Iedereen met jongetjes kent deze fireman ongetwijfeld. Het was een stuiterende middag met veel kleine brandweerlieden in de zaal. Na afloop vroeg ik mijn oudste zoon wat hij het leukst had gevonden.

“Norbert die de koekjes ging stelen mam!”

“Wat? Echt? Vond je dat het leukst? Hmm. Stelen mag toch helemaal niet?”

“Maar ik vond het zo grappig. Ik wil ook heel graag een keer koekjes stelen hoor.”

 

Zucht. Wie herkent dit? En wie heeft tips over het indammen van ontvreemdingspraktijken bij kleuters?

 

Boevenspul:

-Handig boek om kleine boeven op het rechte pad te krijgen

-Voor als je kids wel de boef mogen spelen: een gestreept boevenpak

 

 

woensdag, 25 maart 2015 15:38