My passionate pen

Alles in mijn werk wat mooi, grappig, ontroerend, gek, opmerkelijk en/of inspirerend is, deel ik in dit blog. 

Peace, love en omzet

Werken in een bedrijf zonder afdelingen en managers. Geen baas, geen routinematig werk, wel zelfstandigheid en ruimte voor ontplooiing van je talenten. Utopie? Nee, het kan echt! Laatst was ik op bezoek bij zo’n bedrijf, Insights Benelux, om er een interview te doen over deze manier van werken.

 

Hippies

Mijn enige referentiekader van een baasloos bedrijf was Valve, de Amerikaanse gamemaker. Een succesvolle onderneming met de bedrijfsstructuur van een hippiecommune. Hoe zou dat hier zijn, vroeg ik me af. En wie zorgt er aan het eind van de rit voor dat de centen binnen zijn? Ik bedoel, leuk dat er geen baas of bazen zijn, maar wordt het dan niet een beetje te gezellig?

Laat maar rollen

Nou ja, gezellig is het wel, ontdekte ik. Maar zeker niet ongestructureerd of doelloos. Dit bedrijf behaalt door de nieuwe manier van werken zelfs meer omzet en winst. Halleluja! De truc zit ‘m in een procesgerichte aanpak. Dat betekent dat alle werkzaamheden zijn beschreven in processen, vertelde de dame mij die er vanaf het eerste uur bij betrokken was. Afdelingen worden dus processen. En die processen zijn dan weer onderverdeeld in rollen. Kort door de bocht gezegd: je kunt in de ene rol de eindverantwoordelijke zijn en in de andere de uitvoerende.

Lange adem

Vooral voor managers is het omschakelen, liet ik mij vertellen. Die kruipen nogal snel weer in de beslissende rol, ook als ze die niet hebben. Een cultuurverschuiving dus. Niet voor niets dat Insights Benelux er zo’n zeven jaar over heeft gedaan om deze moderne werkstijl in elke vezel van de onderneming op te slurpen. Volgens mijn geïnterviewde moeten we het idee van baas en medewerker loslaten. Wanneer mensen voor zichzelf een hypotheek kunnen afsluiten en een huishouding draaiende houden met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken, is het toch gek dat ze op hun werk opeens geen verantwoording durven of kunnen nemen.

Happy people

Hier hebben we het over unlocking human potential, ofwel haal het beste in je mensen naar boven. Geef ze ruimte om te doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. En ja, dat blijft de sleutel tot succes, want wanneer je blije mensen in je onderneming hebt, komt dat de cijfers ten goede. Ik denk er sterk over deze procesmatige manier bij mij thuis in te voeren...Als het in een bedrijf werkt, zal het ook in een gezin werken! Zeg, jij hebt vandaag de uitvoerende rol in het proces 'de was'...

Wil je hier meer over weten? Binnenkort verschijnt mijn artikel in Sprout Magazine. Ik hou je op de hoogte.

dinsdag 30 juni 2015 11:28