Jongenszaken

Alle zaken voor en over kleine jongens.

Vette voedselhel

Vorige maand was het zover. Mijn eerste verjaardagspartijtje. Niet van mezelf natuurlijk, maar van mijn oudste zoon die vijf werd. Ik moest er nu werkelijk aan geloven, aan toegeven, het over me heen laten komen. Dat ik deze blog nu pas schrijf, is omdat ik een paar weken moest bijkomen.

 

Genetisch bewerkte rommel

Van een horde stuiterende, gillende, plakkerige jongetjes. Ja dat ook! Maar vooral van de shock dat ik mijn gezondheidsnormen over goede, verantwoorde voeding voor mijn koters moest laten varen. Normaliter ben ik zeer spaarzaam met het toedienen van snoep en vettigheid. Ik stop liever een wortel, tomaat of olijf in die malende kinderkaakjes. Zeg nou zelf, iedereen weet anno 2015 echt wel dat suiker en vet (eigenlijk al het door de voedingsindustrie bewerkt voedsel) niet bevorderlijk is voor de algehele toestand van de mens. Dus zeker niet voor ons jonge, kwetsbare nageslacht. 

Ongezond en inspiratieloos

Maar natuurlijk, bij een feestje horen snoepjes. Dat schijnt een traditie te zijn die we in ere willen houden. Goed, ik ben de beroerdste niet. Dus mams gooide haar principes overboord en toog naar Speeltuin Groenendaal in Heemstede met suikervolle snoepjes en drinkpakjes in de tas, gevolgd door die kluwen neuspeuterende enthousiaste jongenskleuters. Op de plek des onheils vermaakten de mannen zich prima. Ik had zelfs tijd om koffie te drinken en de ‘eetkraam’ eens goed te bekijken. Meestal is er op gelegenheden voor kinders zoals deze (denk in de categorie speeltuinen, pretparken) niet veel soeps te krijgen. Het is allemaal ongezond en inspiratieloos wat de klok slaat. Hier was het al niet anders. Patat, frikadellen, snoep en kunstmatig ijs. Waarom geen biologische yoghurtijsjes? Waarom geen natuurlijke vruchtensappen zonder troep? Waarom geen snoepgoed zonder genetisch gemanipuleerde grondstoffen en gelatine?

Obesitas, diabetes, hart&vaatziektes

Afijn, ik bestelde frietjes aan het eind van de rit, want dat had ik mijn zoontje beloofd. Patatjes voor zijn vriendjes. “Met mayo mam!” Nou dat hebben we geweten, het was meer mayo dan patat. Hoe verzin je dat in een speeltuin waar de gemiddelde bezoeker niet ouder is dan zes jaar?! En dan de frietjes, die waren gruwelijk zout. Ik vond dat ik er iets van moest zeggen. En dat heb ik dan ook gedaan. Ik zei dat ik de patatjes wel erg zout vond, vooral veel te zout voor de doelgroep. En dat de mayonaise wel wat minder royaal mocht. De meneer van de kraam bedankte mij voor mijn suggesties. Of hij er wat mee doet weet ik niet. Hij mag me altijd bellen voor een uitgewerkt plan voor een inhoudelijke herinrichting van zijn horecagelegenheid. Want kom op mensen, word wakker, het is tijd om mee te gaan met de tijd. Hoeveel meer obesitas kids, hart- en vaatpatiënten en kinderen (!) die aan diabetes lijden willen we er nog bij hebben?

Tips:

gezonde snacks

gezonde friet

 

 

 

woensdag, 01 juli 2015 11:17